Показать сокращенную информацию

dc.contributor.authorСейтқалықызы, Қ
dc.contributor.authorДюскалиева, Г.У
dc.contributor.authorВелямов, Масимжан
dc.contributor.authorКенжеева, Ж.К
dc.date.accessioned2020-05-12T17:12:42Z
dc.date.available2020-05-12T17:12:42Z
dc.date.issued2018-04
dc.identifier.urihttp://acagor.kz:8080/xmlui/handle/123456789/498
dc.description.abstractМақалада ӛсіру және техникалық пісу кезеңіндегі картоптың химиялық ластануына мониторингтік зерттеулер жүргізілді. Солтүстік ӛңірде ӛсірілген картоптың токсинді ауыр металлдар құрамын зерттеу нәтижелері олардың мырыш, мыс, кадмий, қорғасын, сынап бойынша РШК (ПДК) аспайтындығын кӛрсетті, ал мышьяк табылған жоқ. Картоп үлгілерінде (Ягодный 19 және Невский сорттарында) радионуклидтер: цезий-137 (НҚ 120 Бк/кг) және стронций-90 (НҚ 40 Бк/кг) табылған жоқ. Вегетация кезінде нитраттардың құрамы (30,4-92,6мг/кг) РШК (ПДК) біршама тӛмен екені анықталды. Нитриттер ӛнім құрамында табылған жоқ. Тәжірибелік маңыздылығы картоптың ӛсіру мен техникалық пісіп-жетілу кезеңіндегі химиялық ластануын зерттеу барысында жасалған ұсыныстар мен нормативтік ақпараттар, және азық-түлік ӛндірісінің болмыстары мен дамуына, адам денсаулығын қамтамасыз етуге, ауыл шаруашылық ӛнімдерінің рентабельдігі мен экономикалық тиімділігіне бағытталған, аймақтардың спецификалық ерекшеліктерін ескере отырып осы ӛнімнің қауіпсіздігін бағалау заманауи талаптарға сай басымды екені белгілі.ru_RU
dc.language.isokzru_RU
dc.publisherАлматы технологиялық университетіru_RU
dc.relation.ispartofseriesАлматы технологиялық университетінің хабаршысы;2
dc.subjectсұрыпru_RU
dc.subjectкартопru_RU
dc.subjectмицелия саңырауқұлақтарыru_RU
dc.subjectмониторингru_RU
dc.subjectмикроорганизмдерru_RU
dc.subjectтоксиндерru_RU
dc.subjectпестицидтерru_RU
dc.subjectнитраттарru_RU
dc.titleӨСІРУ ЖӘНЕ ТЕХНИКАЛЫҚ ПІСУ КЕЗЕҢІНДЕГІ КАРТОПТЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ЛАСТАНУЫНА МОНИТОРИНГ ЖҮРГІЗУru_RU
dc.typeArticleru_RU


Файлы в этом документе

Thumbnail

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию